Випічка з великою кількістю жиру |
— |
Щоб
така випічка не вкрилася жировою плівкою, надлишки жиру слід видаляти
за допомогою паперових серветок. Жирова плівка застигає і стає твердою,
внаслідок чого погіршується смак випічки.
|
| Взялося грудками |
— |
Віничком
збити страву в піну, якщо ж це не допоможе, то протерти через сито і,
додавши трохи води або жиру, перекласти в іншу каструлю та довести до
кипіння.
|
| Галушки занадто тверді |
— |
Дрібно
порізані галушки обсмажити на сковороді в невеликій кількості жиру,
додавши смажену цибулю та сало. Солодкі галушки, замість цибулі і сала,
посипати ванільним цукром або цукром з корицею і подати до столу із
солодким соусом або компотом.
|
| Галушки ось-ось розваряться |
— |
Воду, в якій варяться галушки, швидко загустити невеликою кількістю розведеного у воді борошна.
|
| Желатин застиг грудками |
— |
Рідину, в якій розведений желатин, ще раз розігріти і дуже добре розмішати.
|
| Зів'яв салат |
— |
На кілька хвилин опустити його в холодну воду.
|
| Зморщилися яблука |
— |
На деякий час покласти їх у холодну воду, поки шкірка не розгладиться.
|
| Луснуло яйце |
— |
Загорнути у фольгу і варити далі.
|
| Не застигає холодний пудинг |
— |
Пудинг
розрізати і ввести в нього білкову піну або додати замочений у холодній
воді та розведений у невеликій кількості гарячої води желатин.
|
| Не збиваються вершки |
— |
Подати до столу з кавою.
|
Пиріг дуже сильно підрум'янився, а середина не пропеклася
|
— |
Накрити пиріг пергаментним папером і випікати далі.
|
Пиріг не відстає від форми |
— |
Фігурні
краї форми на кілька хвилин обгорнути вологим рушником. У формах з
прямими вертикальними стінками відділити краї пирога від форми за
допомогою ножа.
|
Пиріг розвалився під час випікання |
— |
Його
можна спожити, як запіканку. Дрібно порізати, змішати з молоком або
розмочити, вкласти у змазану жиром вогнетривку форму та покрити
шматочками вершкового масла. До запіканки подати солодкий соус.
|
| Підгорів пиріг |
— |
Темний
підгорілий шар пирога (за винятком пирогів із фруктами і сиром) після
остигання зняти за допомогою тертки і покрити пиріг шаром цукрової
пудри або шоколадної глазурі.
|
Підгоріло масло або жир
|
— |
Продукт шкідливий для здоров'я, викинути!
|
| Під час запікання підгорів сир |
— |
Обережно зняти підгорілий сир, замість нього покласти інший шматочок сиру і запекти ще раз.
|
| Пригоріла страва |
— |
Суп перелити в іншу каструлю. У печені відрізати пригорілу частину. Картоплю викинути.
|
| Пригоріла каструля |
— |
Залити її водою, додати очисний засіб, розігріти відчистити щіткою.
|
| Проросла картопля |
— |
У
такої картоплі під лушпайкою є невелика кількість отруйних речовин,
тому чистячи її, треба зрізати товщий, ніж завжди, шар лушпайки,
картопляний відвар злити.
|
Рис розварився на кашу |
— |
Обсмажити на сковороді в жирі, поставити в нагріту духовку і підсушити.
|
| Розвалилася риба |
— |
Видалити кістки і залити її яким-небудь незвичайним соусом або зробити з неї рибний салат.
|
| Розвалилися галушки |
— |
Протерти через сито і заправити ними суп.
|
Розварилася картопля
|
— |
Приготувати з неї картопляне пюре. |
| Розварилися макаронні вироби |
— |
Використати
для супу. Можна також зцідити воду, з'єднати їх з яєчним жовтком,
обсмажити на сковороді і на смак заправити солодкими або гострими
приправами.
|
| Розварилися овочі |
— |
Злити
воду, овочі змішати з картопляним пюре і подати до столу, як горохове,
морквяне або будь-яке інше пюре. Можна зробити з них овочевий суп-пюре.
|
| Скисли вершки |
— |
Використати, як сметану.
|
Суп або соус перенасичений приправами
|
— |
Розвести невеликою кількістю молока, бульйону або вершків (вводити поступово), соус розводити не дуже сильно.
|
| Страва пересолена |
— |
Розвести молоком, вершками, бульйоном або водою.
|